Jdi na obsah Jdi na menu
 


Perspektivy naší Ekonomiky

Je to neuvěřitelné, ale Strana svobodných občanů, která je na politické scéně teprve třetí měsíc, nejenže dokázala postavit do Evropských voleb hodnotnou kandidátku, ale její akce jsou více než srovnatelné s akcemi největších parlamentních stran. Je to tím, že ač ve srovnání s parlamentními stranami nemá téměř žádné finanční prostředky, získává podporu skvělých sponzorů, o nichž neměl její zakladatel Ing. Petr Mach, PhD., ještě před několika měsíci ani tušení. Svědčí to o tom, jak byl vznik nového politického subjektu potřebný a jak jsou z něj mnozí občané nadšeni. Jedním z nich je např. předseda představenstva Laureta Auto, a.s., Jaroslav Jelínek, který straně nabídl k pořádání akcí prostory renesančního zámku ve Vinařicích u Mladé Boleslavi, který je od roku 1999 v majetku jeho společnosti. Pan Jelínek zřejmě netušil, jak aktivní jsou členové ve středočeském Krajském sdružení Svobodných, že se okamžitě spojí se členy Hospodářské komory v Mladé Boleslavi a uspořádají v krásných prostorách zámku, které dodnes nezapřou vkus rodu Valdštejnů, ekonomický seminář  "Dopady podpisu Lisabonské smlouvy (LS) na podnikání a podnikatele". Ano slyšíte dobře, ekonomický seminář, protože Svobodní mají jako jediná současná politická strana nejen v čele, ale i v členské základně mnoho špičkových ekonomů a ekonomické otázky země jim leží na srdci stejně jako otázky politické.

 

 

Omezení jízd kamionů by podle exministra dopravy mělo nahradit vyšší mýtné

 

Podnikatelé tento návrh přivítali. Omezení jízd kamionů každý pátek, s nímž počítá dva roky připravovaná novela, jež stále leží ve sněmovně prakticky bez nadějí na úspěch, by mohlo nahradit vyšší mýtné v některých časových úsecích, uvedl dnes ministr dopravy Petr Bendl. Podle Bendla by bylo namísto patečních zákazů jízd kamionů daleko lepší zvýšit sazby mýtného v některých časech, což by dopravce údajně motivovalo, aby jejich vozy jezdily v levnějších časech. Podnikatelé tento návrh jednoznačně přivítali. „Tento návrh má plnou podporu hospodářské komory, která jej vítá a považuje za velmi rozumný kompromis nejen pro podnikatelský sektor. Hospodářská komora se vždy stavěla proti jakémukoliv omezezování kamionové dopravy, které by mělo důsledky na činnost a konkurenceschopnost tuzemských podniků a způsobylo obrovské škody celému českému hospodářství. Toto navržené řešení náš hlavní požadavek splňuje, ale zároveň se zdá být řešením snížení hustoty dopravy ve vybraných časových úsecích. Věříme, že tento návrh najde většinovou podporu napříč celým politickým spektrem a nebude již docházek k dalším koncepčním změnám v této oblasti,“ říká prezident hospodářské komory Petr Kužel. Tento postup by mohla umožnit novela zákona o pozemních komunikacích, jejíž osud je ale ve sněmovně nejistý.   "V okamžiku, kdy by v ČR platily zákazy jízd kamionů, tak by to znamenalo vydávání velkého množství výjimek, budování velkých parkovišť, a to jsou náklady, které bychom raději viděli v silnicích, než v parkovištích," dodal Bendl. "Jdeme tím směrem, jako celá Evropa a pokud projde ten návrh zákona, o kterém jsem mluvil, tak tu situaci jsme do budoucna schopni řešit," uvedl s tím, že vláda navíc v době ekonomického útlumu nechce podporovat jen jeden sektor trhu a snaží se přijímat celoplošná opatření.  Průměrná sazba mýtného, které nyní na dálnicích platí vozidla nad 12 tun, je 4,05 Kč na kilometr. Roční sleva by mohla dosáhnout 350 milionů až 400 milionů Kč. Loni stát na mýtném vybral 6,14 miliardy Kč. "Ty finanční prostředky jsou potřeba v dopravní infrastruktuře. Naopak budou sloužit zejména dopravcům. Pokud vybudujeme dostatek obchvatů, zrekonstruujeme silnice a víme všichni, jak to vypadá v ČR, pak se ta situace zlepší i jim," doplnil Bendl.

 

 

Cena benzinu Natural 95 se stabilně zvyšuje 

 

Se začínající motoristickou sezonou čeká na motoristy méně příjemná zpráva: za pohonné hmoty si budou muset připlatit. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95, který se z kraje roku prodával v průměru za cenu mírně přesahující 22 korun za litr, se stabilně zvyšuje a překročila 26 korun za litr, což je nejvyšší úroveň za posledních pět měsíců. Motorová nafta zdražuje pouze nepatrně, od nového roku si motoristé museli připlatit za litr paliva v průměru o necelou korunu více. Nejlevněji se tankuje Natural 95 v Královéhradeckém kraji a nafta na Karlovarsku, naopak při nákupu Naturalu 95 nejvíce do kapsy musí sáhnout v Jihomoravském kraji a u nafty v Praze. Vyplývá to z šetření Hospodářské komory České republiky, která s využitím údajů společnosti CCS monitorovala ceny pohonných hmot v České republice. „Za rostoucími cenami je možné vidět začátek motoristické sezony a tedy větší spotřebu pohonných hmot, která pak působí na úroveň cen,“ uvedl prezident Hospodářské komory České republiky Petr Kužel. „Velkou neznámou je však kurs dolaru vůči koruně a především jeho kolísavost. Nicméně neočekáváme, že by se ceny nějak přiblížily úrovni 30 korun za litr, jako tomu bylo loni v létě,“ dodal Petr Kužel. Průměrná cena litru motorové nafty byla k 23. dubnu o 75 haléřů (25,33 koruna za litr) nižší než cena Naturalu 95 a přibližně tento cenový odstup si udržuje již třetí měsíc.

 

 

Václav Klaus: "Záchranný balíček nemůže uchránit  ČR před dopady globální recese"

Žádný vládní „záchranný balíček“ nemůže naši zemi před dopady globální recese uchránit, zvláště bude-li hluboká a dlouhodobá. Ostatně, tam směřovala má analogie s chřipkou, která byla reakcí na velikášská prohlášení některých evropských politiků. Naší výhodou je, že se nám vyhnula finanční krize a že vláda nemusí nákladně sanovat finanční sektor, jako je tomu v USA a západní Evropě.  Vládou přijatý plán považuji za celkem racionální a přiměřený. Směřuje správně především na nabídkovou stranu ekonomiky a nepředstavuje zásadní ohrožení stability veřejných financí, i když bude změnu státního rozpočtu jistě vyžadovat. Bylo by možné diskutovat některá jednotlivá opatření,  jejich systémovost a potenciální efekt, bylo by nepochybně možné navrhovat i řadu dalších, především v oblasti snížení nadměrné regulace zatěžující podnikání u nás v řadě oblastí, atd. Protikrizový plán však chápu jako kompromis, který mohl být i daleko horší.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář